Taekwondo

Taekwondo är en kampsport som har sitt ursprung i Korea, vars namn betyder ”fotens och handens väg”. I alla fall det förstnämnda är mycket passande, då taekwondo är en kampsport med mer fokus på sparkar än många andra kampsporter.

Kampsporten skapades av Choi Hong Hi på 1950-talet. Han hade tidigare utövat den kinesiska kampsporten shotokan, en form av karate, och för att skapa taekwondo kombinerade han de tekniker han lärt sig inom denna karatestil med element från äldre, koreanska kampsporter.

För att behärska taekwondo måste man träna mångsidigt. Choi Hong Hi delade upp taekwondoträningen i fem grundpelare, som beskrivs i det som kallas soonhwando, med syfte att hans studenter lättare skulle förstå vad taekwondo är. Som exempel på de moment som ingår i träningen inom taekwondo kan nämnas självförsvar (hosin sul), grundtekniker (gibon yonsup), sparring (matsogi), mönster (tul) och redskapsträning (dallyon).

Det finns två huvudsakliga stilar av taekwondo idag, som organiseras via ITF (International Taekno-Do Federation) och WTF (World Taekwondo Federation). Taekwondo är en relativt liten kampsport i Sverige jämfört med andra, men det finns gott om klubbar i landet för den som vill prova på. Om man däremot vill satsa på att tävla på elitnivå i sporten kan det vara en bra idé att söka sig till någon av de bästa klubbarna i landet, till exempel Jönköping Taekwon-Do ITF. Om du planerar att flytta för att kunna bo nära en av dessa klubbar, ska du gå in på Qleano.se. Där kan du nämligen få hjälp med flyttstädning i Växjö eller andra svenska städer, så att du kan koncentrera dig på det roliga med flytten, som att anmäla dig i din nya taekwondoklubb.

Back to Top
envy-blog