Kampsport som videospel

Fightingspel har länge varit populära som dator- och tv-spel med kända spelserier som Mortal Kombat, Street Fighter och Tekken. Dock är de inte så realistiska, eftersom fokus ligger på spelglädje snarare är realism. Det här inlägget kommer istället att fokusera på de renodlade sportspelen med kampsporter som förekommer i verkligheten.

International Karate

Ett av de första riktigt stora kampsportsspelen var International Karate, utvecklat av System 3, som släpptes 1987 till Commodore 64, ZX Spectrum med flera 8-bitarsdatorer. Det har dock på senare tid även dykt upp i portade versioner till Game Boy Color och Game Boy Advance. Som man kan höra på namnet handlar det om ett karatespel och det går att spela antingen solo mot en datorstyrd motståndare eller i ett tvåspelarläge där man styr en gubbe vardera med varsin joystick.

Som i vanlig karate börjar man med vitt bälte och kämpar sig sedan uppåt steg för steg mot det svarta bältet. Motståndarna man möter blir givetvis svårare med tiden och man får antingen hela (ippon) eller halva poäng (wazari), beroende på hur bra ens slag och sparkar träffar. Det högsta man kan få är 1000 poäng för en hoppspark mot huvudet.

IK+

Lite senare släppte utvecklaren System 3 en uppföljare kallad International Karate + (ofta bara förkortad IK+) där det gick att vara tre karategubbar på skärmen samtidigt, vilket gjorde spelet till en ännu större utmaning. Då kunde man antingen välja att på egen hand ta sig an två datorkontrollerade motståndare eller vara två spelare som slogs mot datorn.

Karate är bara en av många kampsporter som finns i spelform och det kan finnas flera olika anledningar till att man gillar sådana spel. Man kanske har drabbats av artros, som ni för övrigt kan läsa mer om på Artros.org, eller har en fysisk funktionsnedsättning som gör att man inte kan utöva idrotten på riktigt. Då kan man alltid leva ut sin dröm om att bli kampsportsstjärna i spelens värld.

Uchi mata

Vad gäller judo så finns det ganska få renodlade spel med denna kampsport. Det mest kända är förmodligen Brian Jacks Uchi mata från 1986, som gavs ut till bland annat Commodore 64. “Uchi mata” är för övrigt namnet på ett av de 40 kasten som finns inom judon. Spelet hade ett ganska speciellt kontrollschema som gjorde att man kunde använda sig av olika judotekniker. Det fanns även odokumenterade kast som inte stod med i manualen utan fick upptäckas av spelaren på egen hand av ren slump. Båda dessa saker inspirerades senare det mer kända spelet Street Fighter av.

UFC

På senare år är det kanske snarare UFC-spelen man tänker på när det talas om kampsportsspel. Det handlar förstås om Ultimate Fighting Championship och spelen är baserade på verkliga fighters. Det finns ett flertal spel på UFC-temat, bland annat EA Sports UFC och UFC Undisputed. Till skillnad från tidigare nämnda spel så bygger UFC på MMA (Mixed Martial Arts), vilket innebär att flera olika kampsporter blandas, till exempel kickboxning, judo, thaiboxning och brasiliansk jiu-jitsu.

Back to Top
envy-blog