Judo

”Judo” betyder ungefär ”den följsamma vägen”, och är en japansk kampsport. Den har utvecklats ur flera olika former av jujutsu av Jigoro Kano, och på det sättet bidrog han till att skapa en modern och accepterad tävlingsform av jujutsun, som på den tiden höll på att försvinna helt från Japans dojos. Judon är en olympisk gren sedan 1964.

Inom judon förekommer det inga sparkar och slag, undantaget sådana som ingår i olika kata. Istället går matcherna ut på att man ska kasta omkull sin motståndare, och utföra någon typ av fasthållning, till exempel ett halslås eller ett armlås. Till skillnad från i västerländsk brottning är det inom judo helt tillåtet att greppa i kläderna för att utföra dessa manövrar, och i vissa fall är det en förutsättning. Inom judon bär utövarna därför dräkter av ett kraftigare material än inom exempelvis karaten, för att de ska hålla.

Trots att man inte sparkar och slår inom judon finns det dock, precis som inom de flesta andra kampsporter, risk för skador under träningar och matcher. Därför är det viktigt att man alltid har koll på vart man ska åka för att så snabbt som möjligt få akut läkarvård eller akut tandvård (om man exempelvis skulle ha oturen att få tänderna utslagna). Om man tränar i Stockholmsområdet kan man till exempel alltid vända sig till Distriktstandvarden.se.

Back to Top
envy-blog