Kampsport: den ultimata träningsformen

Kampsport är ett samlingsnamn för många olika sporter, ofta med asiatiskt ursprung som i korthet handlar om att träna utövaren på att slåss i närkamp med en motståndare. De flesta kampsporter är mer defensivt än offensivt inriktade, och lär mestadels ut strategier för att försvara sig mot attacker.

Att träna kampsport

I princip alla typer av kampsport ställer stora krav på sina utövare. Man behöver styrka för att kunna slå och sparka med kraft, balans för att hålla sig stående och inte ramla, kondition för att orka länge, smidighet för att kunna inta svåra positioner, snabbhet för att undvika motståndarens slag samt koordination för att hålla ordning på hela kroppen samtidigt. Inte sällan finns det också ett mentalt inslag i många kampsporter, som strävar efter att det fysiska och det mentala ska vara i harmoni med varandra för att utövaren ska lyckas. Kampsport passar unga som gamla, män som kvinnor, och man kan börja träna hur gammal man än är. Det finns aldrig några krav på att man så småningom ska tävla – faktum är att de flesta som tränar någon form av kampsport aldrig tävlar.

Ett vanligt argument mot att träna kampsport är att det skulle vara farligt. Efter en titt på

statistiken kan man konstatera att det faktiskt är så att kampsport är en skadedrabbad sport sett till hur stor andel av dess utövare som någon gång blir skadade. Det är kanske inte så konstigt, då det är en extrem kontaktsport, men vad som också kan vara viktigt att ta hänsyn till är hur pass allvarliga skadorna är. I sådana fall ser man att kampsport inte ens finns med bland de åtta sporter med de allvarligaste skadorna – där ligger ridsport i topp, följt av motorsport och alpin skidåkning.

Olika kampsporter och dess karaktärer

Här kommer en lista på några vanliga kampsporter och vad som kännetecknar dem:

  • Karate – härstammar från ön Okinawa söder om Japan. Består av serier av slag, sparkar och blockeringar. Tillsammans med bland annat bowling, rullskridsko och squash är karate en kandidat att bli en OS-sport till 2020.
  • Taekwondo – ursprungligen en koreansk kampsport som liknar karate i det att både slag och sparkar används.
  • Ju-jutsu – en japansk försvarskonst, där man tränar på att falla, parera anfall och brottas på golvet.
  • Kendo – en av de få kampsporter som innehåller ett vapen, i detta fall ett japanskt svärd. Tränar främst koncentration, snabbhet och precision.

Andra populära kampsporter är kick-/thaiboxning och förstås vanlig boxning. På senare tid har kampsporten MMA (Mixed Martial Arts) seglat upp till att bli en av de mest populäraste. MMA är en blandning av flera olika traditionella kampsporter, men med få regler om vad man får och inte göra.

Back to Top
envy-blog