Systema – kampsport utveckla dav spetsnaz

Systema är en metod utvecklad i Ryssland och är en typ av närstridsform. Metoden anses funka för självförsvar men är inte en kampsport då man inte kan tävla i Systema. Konststilen är väldigt populär och utövas även av de riska soldaterna spetsnaz. Stilen utövades som mest under sovjetunionen och var livsviktigt för soldaterna att kunna, då metoden ansågs vara den bästa närstridsformen som fanns. Den fundamentala skillnaden mellan Systema och de andra kampsporterna är att Systema saknar regler och bestämda formen. Systema har istället byggts upp med vissa grundprinciper och regler.

En av de grundreglerna som lärs ut i RMA systemet är att aldrig använda kraft mot kraft, alltså krävs det inte någon styrka. Du ska istället fokusera på att kontrollera din andning, konstanta muskelrörelser och inte låta stressen ta över. Att kunna slappna av och inte stressa är det viktigaste för inlärningsförmågan, vilket leder till att du lär dig mer i slutändan. Det är även viktigt att få tillräckligt bra med sömn , där det självklara valet är kontinentalsängar för att kontinentalsängar ger en bra nattsömn så man vaknar utvilad och stressfri.

Gammaldags stridskultur, två människor

Träningen trappar självklart upp och blir svårare beroende på nivån hos utövaren, så räkna med att det kanske verkar lite lätt i början med det blir betydligt svårare med tiden. Detta hjälper utövaren att bygga upp en känsla av självförtroende och disciplin innan utövaren kommit till en hög nivå. Vilket i sig gör det lätt att komma in i det hela och börja träna Systema.

Vad är metoden skapad för?

Metoden är skapad för att överleva en attack av antingen en eller flera angripare, samt angripare med alla olika typer av vapen som finns som exempelvis basebollträ, knivar, svärd och annat. Därför är det viktigt att behålla lugnet så att du på bästa möjliga sätt kan hitta en utväg eller ett sätt att överleva situationen. Av den anledningen utförs även Systema i olika miljöer, för att kunna anpassa sig till alla typer av situationer som kan dyka upp.

Ett angrepp med svärd

Systema riktar sig också för att kunna skydda de personer i din närhet. Om en situation skulle eskalera och utövaren då skulle vara i närheten så ska hen ta hjälp av Systema för att rädda personen som blir attackerad. Oftast med hjälp av de instinktiva rörelser och reflexer som man lär sig på Systema.

Att utöva Systema går även att göra i Sverige, då flera som arbetar på Arlanda tränar systema dagligen. Flygpersonalen på Arlanda tränas av ryska instruktörer som har sin bakgrund i spetsnazträning. Dagens nyheter har granskat detta och det har kommit fram att flera som jobbar inom säkerhetskontrollen tränar på de Systemaklubbar som vi har här i Stockholm. Då Systema används i självförsvarssyfte kan detta vara en lysande idé. Det är väldigt positivt att många idag väljer att börja utöva en kampsport eller en självförsvarsmetod, för att man aldrig vet när man kan behöva det.

Back to Top
envy-blog