Sumobrottning – en kamp mellan tungviktare

Sumo är en japansk, traditionell form av stående brottning som utövas av två tävlande iförda sidenbälten. Tävlingarna går ut på att knuffa eller kasta motståndaren ut ur ringen, alternativt att tvinga motståndaren att vidröra marken med någon annan kroppsdel än fotsulorna. De tillåtna teknikerna delas in i fyra huvudgrupper: Lyfttekniker, där man med hjälp av ett grepp i motståndarens bälte lyfter denne ur ringen. Kasttekniker där man kastar sin motståndare i marken. Stötande tekniker, där man med hjälp av handflatorna slår mot motståndaren för att få denne ur balans, och slutligen tryckande- och knuffande tekniker, med vilka man försöker knuffa motståndaren ur ringen eller ned på marken. Det finns inga viktklasser inom sumobrottning och damtävlan förekommer endast på amatörnivå. Sumo för damer är väldigt ovanligt i Japan och utövas nästan uteslutande i västvärlden. Matcherna är korta och varar sällan mer än ett par sekunder. Varje match föregås av ett antal ceremonier, bland annat hälsar brottarna på varandra med traditionella rörelser.

Sumobrottningens långa historia

Det finns historiska källor som pekar på att sumobrottningen har en över 1500 år lång historia. Uråldriga väggmålningar visar sumobrottningsmatcher som tycks ha ägt rum vid riter man hållit för att främja jordbruket. De många ceremonierna som omgärdar matcherna även i modern tid är djupt rotade i shintoism-traditionen. Sumobrottningen har både blivit ikonisk för Japan sedan det blev nationalsport 1909 och spridit sig utomlands. Det sker årligen turneringar i sumo både för damer och herrar i USA, Europa och Australien. I Sverige finns det i skrivande stund inga aktiva sumo-klubbar, utan sporten finns mest representerad i satirisk form där utövarna sätter på sig tjocka runda maskeraddräkter. Till exempel fanns denna form av sumobrottning på höstfest i Karlslund utanför Landskrona 2017. Sporten med sina enorma utövare, mystiska ritualer och sidenbälten kan uppenbarligen te sig främmande eller humoristisk för svenskar, men det är en enorm rörelse, framförallt i Japan men även i USA. I Japan lever de professionella sumobrottarna tillsammans i kollektiv där de minst erfarna brottarna städar och lagar mat åt de mest erfarna.

Sumobrottarnas tuffa diet

Eftersom det inte finns några viktklasser inom sumobrottning strävar alla tävlande om att vara så stora och starka som det bara är möjligt. På en traditionell japansk diet är detta inte det lättaste, så sumobrottarna har en egen maträtt som heter “chanko nabe”, en extremt proteinrik stuvning. Det intressanta med chanko nabe är att det inte finns något bestämt recept, så varje sumokollektiv har sitt eget utförande på grytan. Det enda som krävs är massor av proteiner i form av nöt, kyckling eller tofu, och mycket grönsaker. Vissa brottare är vidskepliga gällande vilka ingredienser som ger bäst tävlingslycka. Vissa tror att kyckling är det bästa eftersom de, till skillnad från grisar, kor och fiskar står på två ben, precis som den vinnande brottaren i en match. Chanko Nabe-restauranger har börjat öppna här och där i Europa, ett sätt vi ser att den japanska kulturen sprider sig. Ett annat sätt är att sumo är ett populärt tema till maskeradfesten precis som oktoberfest! Testa chanko nabe ikväll för lite Japan i vardagen!

Back to Top
envy-blog