Aikido – en japansk harmonisk väg

Martial arts och olika typer av kampsporter misstas av oinsatta för en våldsam form av idrottsutövning. Kampsport är i första hand en andlig disciplin som handlar om att kunna styra sig själv med hjälp av mental styrka. Att ha full kontroll över sin kropp och över sina reaktioner är främst en andlig sysselsättning vilket innebär att kampsport är något man kan ägna sig åt i hela sitt liv. Man blir aldrig för gammal för att utöva självdisciplin. För att bli en skicklig kampsportsutövare behöver man utveckla inre harmoni. I regelverket för svensk kampsportsutövning ingår att det är absolut förbjudet att ägna sig åt kampsporter utanför träningslokaler och arenor avsedda för tävlingar och träning. Personer som misstar kampsporten för ett sätt att erhålla personlig respekt på gator och torg är inte personligt lämpade att utöva kampsport då de saknar den personliga disciplin som krävs. Med rätt inställning kan man dock,med hjälp av kampsportsträning, träna upp dessa egenskaper.

En andlig disciplin

Det finns olika typer av kampsport och martial arts och till exempel Aikido är en kampsport som passar alla, oavsett ålder. Det finns mycket litteratur som avhandlar ämnet martial arts och genom litteraturen får man bland annat stifta bekantskap med kampsportens andliga sidor. Bruce Lee skapade en kampsportsform som kallas Jeet Kun Do som är en blandning av flera olika typer av kampsporter. Bruce Lee var en av världens främsta kampsportsutövare men han var också en mycket andligt sinnad person och har även blivit känd för sina många livsvisdomar som även givits ut i bokform. Alla stora profiler inom kampsporten har varit andligt sinnade kvinnor och män vilket ytterligare styrker tesen att kampsporten främst är en andlig disciplin. Man behöver inte ansluta sig till Zenbuddhismen eller Taoismen för att utöva kampsport men kan vara säker på att en seriös satsning på kampsportsträning ändå kommer att utveckla karaktären hos kampsportsutövaren på ett positivt sätt. Att uppbringa personlig harmoni och vara herre över sin egen kropp är en vinst så god som någon.

En intressant motionsform

Om du vill se om kampsporten kan vara en passande träningsform för dig så brukar klubbarna erbjuda möjligheten att delta vid några träningar utan att det kostar något. Vill man inte träna på egen hand kan man förslagsvis ta med sig någon god vän som också kan behöva träna upp självdisciplin och kroppskontroll. Det kanske kan vara svårt att hitta såna vänner eftersom kampsporten är en relativt smal idrott och inte attraherar alla. Men varför inte hitta din själsfrände på edarling, en person som delar dina intressen för martial arts och andlig utveckling. Annars lär du förstås känna nya människor genom träningen. Man behöver inte ha någon högre ambitionsnivå för sin träning än att det ska vara en intressant motionsform. Att man dessutom utvecklas som person på kuppen det får ses som en välkommen sidovinst. Vill man kan man alltså fördjupa sig i kampsportens disciplin genom att studera den litteratur som har skrivits genom tiderna.

Back to Top
envy-blog