Thaiboxning – För den modige!

Thaiboxning eller som det egentligen heter på thailändska, Muay Thai. Denna typen av boxning är en kampsport som har full kontakt när den utförs med åtta punkter (armbågar, händer, knän och fötter). Från början var det armén i Thailand, för flera tusen år sedan, som använde sig av denna boxning som ett närstridsförsvar, som då kallades för Muay Boran. Sedan dess har thaiboxningen blivit allt mer förädlad och blivit som den är idag, genom att skala bort vapen, självförsvar med mera. Numera har stilen blivit optimerad så att den passar att tävla med i ringen, samt har tävlingsregler som funkar.

Thaiboxning i Sverige

Thaiboxning har faktiskt inte funnits så länge i Sverige, år 1977 tog Krister Bergenhall, en legendarisk thaiboxare, den thailändska nationalsporten till vårt land. Efter att han hade besökt Thailand många gånger, beslutade Krister att ta med sig boxningen till Sverige.

Bergenhall bildade Järfälla Thaiboxnings Club år 1979, för att sedan starta Svenska Thaiboxningsförbundet strax efter. År 1984 anordnades den första thaiboxningstävlingen i Sverige och året efter arrangerades landets första SM i thaiboxning. Både antalet tävlingar och framför allt föreningar har ökat och spridit sig över hela landet sedan dess.

I vårt land finns det möjlighet att kunna tävla säkert och på den nivå som varje individ är i sin utveckling inom boxningen. Sverige är faktiskt en stark och stor thaiboxningsnation, vilket har gjort att det är många som har blivit proffs och amatör-världsmästare.

Match

En thaiboxningsmatch innehåller fem ronder och är på tre minuter. Det är okej enligt reglerna att slå, sparka, kasta och knäa, samt att använda armbågarna (tillåtet i Finland, Thailand, Skottland och Sverige) med så mycket kraft man kan. Det enda som skyddar de tävlande är tandskydd, handskar och suspensoar.

I en match kan de tävlande använda sig av sitt knä, skenben, armbågar och händer i olika spark- och slagtekniker, samt kast (endast med armar). En knockout innebär en seger och då kvittar det hur poängställningen är. Sparkar ger högre poäng än slag och det som ger mest poäng är ett knä mot höften (gärna lite ovanför, i höjd med njurarna) på motståndarna.

Thaiboxning är enkelt

Jämfört med andra kampsporter är thaiboxning mycket enkel och det är tack vare att det finns så få tekniker. Utövarna koncentrerar och fokuserar sig på att slipa sin fysiska kondition, grundtekniker och de tekniska finesser det finns inom thaiboxning, genom att använda sig av säckar, sparring och mitts.

Nyfiken?

Är man nyfiken mer på thaiboxning går det att hitta mycket text och filmer på nätet. Det är bara att söka online, precis som man skulle leta efter ett nytt hem eller andra kampsporter. Detta gör att man känner sig manad att testa thaiboxning hos den närmaste lokal thaiboxningsförening. Det gäller bara att se till att ha en bra grundfysik, samt inte vara rädd att bli slagen.

Back to Top
envy-blog