Mixed martial arts (MMA)

En av de populäraste kampsporterna som finns och som har flest utövare världen över är kampstilen MMA. MMA är en förkortning och står egentligen för Mixed Martial Arts vilket på svenska blir blandad kampsport. Det är minst sagt en bra beskrivning av denna kampstil då det är en blandning av flertalet andra kampstilar. Här har vi en stil som innebär fullkontakt vilket betyder att nästan allt är tillåtet för att besegra sin motståndare.

Innan den här sporten utvecklades till vad den är idag så har den genomgått små förändringar. Den första variationen av mixed martial arts var en sport i Grekland som kallades för pankration. Den enda regeln som denna sport hade var att man inte fick använda vapen, utöver det var allt tillåtet. Efter detta utvecklades sporten vidare i Brasilien och kallades då Vale Tudo vilket på svenska blir, allt är tillåtet. År 1993 startades den första organisationen för sporten och detta skedde i USA. Organisationen var Ultimate Fighting Championship och finns kvar även idag tillsammans med organisationerna The Zone FC och Pride.

Det finns ingen tjock regelbok till denna sport, här är reglerna enkla då det är få saker som inte är tillåtna, dessa regler innefattar bland annat att tillhyggen inte får användas.

MMA utövas i matcher där varje match består av ett antal ronder och varje rond är tidsbegränsad.

En match kan avslutas på sex olika sätt:

  • Knockout – En fighter blir medvetslös och kan inte fortsätta matchen
  • Teknisk Knockout – Om en fighter av någon annan anledning inte kan fortsätta. Detta bedöms av domaren, ringläkaren eller tränaren.
  • Submission – En fighter signalerar att han ger upp
  • Domslut – Domaren bedömer vem som har vunnit matchen om matcher pågår sin fulla tid
  • Diskvalifikation – En fighter blir diskad på grund av upprepade regelbrott
  • No Contest – Om de båda tävlande begår upprepade regelbrott

Matcherna utövas oftast i en så kallad bur där det är ett fullgott stängsel runtom. Detta har blivit allt mer populärt då det medför färre avbrott än om matcherna utövas i en ring. I en ring är det bara rep som ringar in matchområdet och det finns risk för att fighters fastnar mellan repen.

De tävlande ska ha så lite kläder som möjligt för att inte motståndaren ska kunna fastna i dessa eller dra nytta av kläderna. Därför används oftast shorts eller speedos för männen och kvinnor bär en tillhörande sporttop.

Back to Top
envy-blog