Boxning – europeisk kampstil

Boxning räknas som en europeisk och amerikansk kampstil men trots detta så är det en sport som länge var förbjuden i Sverige då den ansågs vara för farlig. I början gick sporten ut på att man skulle knocka sin motståndare och matchen kunde därmed hålla på i flera timmar. Sporten blev laglig i Sverige så sent som år 2007 och då bara i en begränsad form. Numera deltar Sverige i internationella matcher och landskamper när det kommer till boxning och har många välkända namn.

Det finns tre olika former av boxning och dessa är diplomboxning, amatörboxning och proffsboxning. Diplomboxningen skiljer sig mest från de andra formerna och går enbart ut på att man ska visa upp sin teknik. Här är alltså inga kraftiga slag tillåtna och man vinner inte en match genom en knockout. Även här delas man in i viktklasser men också i åldersklasser. När utövaren har fått ett visst antal poäng för en match så belönas man med ett diplom som visar på godkända tekniska kunskaper i sporten. Även denna form är stor i Sverige och här inbjuder man årligen till Diplom-SM  i samarbete med Svenska Boxningsförbundet.

Amatörboxningen och proffsboxningen är relativt lika varandra när det kommer till utövande och regler för matcher. Här delas de tävlande in i dam- och herrklasser och sedan också i olika viktklasser för att det ska bli en jämn och rättvis match. Poängen skiljer sig också något mellan de olika boxningsformerna samt vad man bär för utrustning under match. Gemensamt är också att slag endast är tillåtna ovanför bältet på motståndaren och de tävlande genomgår en medicinska kontroll innan matchen kan påbörjas för att säkerställa att de tävlande är friska och i kondition att tävla.

Back to Top
envy-blog