Kampsport – ett brett begrepp

Det har blivit allt mer populärt att utföra kampsport som en ren träningsform även om man inte är intresserad av att tävla och utföra matcher. Kampsport är nämligen en bred träningsform där man tränar på flera olika saker vilket har bidragit till dess popularitet. Det är en träningsform som inkluderar allt som man önskar i sin träning och som ger variation och allsidighet. När man utövar kampsport tränar man bland annat kondition med hjälp av dess höga tempo, man tränar på sin smidighet och sin kroppskontroll när man försöker både undvika så väl slag som sparkar men också själv få in fullträffar och man tränar också upp sin styrka i flertalet muskelgrupper fördelade över hela kroppen. Denna träningsform ger en god fettförbränning och utlöser mängder av endorfiner vilket gör oss glada och det i sin tur leder till en bättre självkänsla.

Kampsport är också populärt för personer med olika former av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar för att på ett effektivt sätt få utlopp för sin ilska och sina aggressioner.

Det har också blivit vanligt att flera klubbar erbjuder kampsport för kvinnor där man kan lära sig självförsvar vilket ger en ökad trygghet när man vistas utomhus på kvällar och när det är mörkt.

Men man får inte glömma att kampsport också är en stor sport med många utövare som också tävlar. Kampsport är ett brett begrepp av flera olika sporter som delas in utifrån land. Det finns Europeiska och amerikanska kampsporter, ryska, japanska, kinesiska, koreanska, indonesiska, filippinska och vietnamesiska kampsporter.

Det finns alltså många olika kampstilar men man brukar i alla fall känna till de vanligaste som är judo, karate, budo, jujutsu, kung fu, taekwondo, kickboxning och mixed martial arts (MMA). De kampstilar som räknas som europeiska och amerikanska är bland annat boxning, brottning och fäktning. De har olika regler och tekniker som får användas och vissa riktar in sig mer på slag, andra på sparkar och några en blandning utav detta.

Ofta erbjuder en klubb träning i flera olika stilar men det finns också de klubbar som är nischade på specifika kampstilar. Viktigt är att man hittar en seriös klubb med bra utbildade tränare som på ett korrekt sätt kan lära ut olika tekniker för att förebygga olika typer av skador. Många klubbar erbjuder pass där man kan prova på olika kampstilar och gratis kan få vara med på ett träningstillfälle. Det är en bra möjlighet för att se efter om just denna kampstil är något för en själv. Men man får inte bli avskräckt efter första träningstillfället då det ofta bjuder på intensiv och jobbig träning följt av flera dagars träningsvärk i stora delar av kroppen. Ge det ett par gånger eller prova olika stilar för att hitta vad som passar just dig.

Back to Top
envy-blog